Marjo aan het woord

Trekt u er met de caravan op uit deze zomer? Dan deel ik graag wat weetjes met u. Het is natuurlijk niet te hopen dat er iets gebeurd, maar zo wel dan is het goed om te weten waar u aan toe bent. We krijgen hier de laatste weken verschillende vragen over, en terecht.

Moet u de caravan verplicht verzekeren?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het antwoord op deze vraag ‘Nee’, want een caravan heeft nooit een aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat als u schade bij een ander veroorzaakt, wie vergoedt dan de schade? Dit is afhankelijk van wanneer en waar de schade veroorzaakt wordt.

Er zijn twee opties. De autoverzekering betaalt wanneer de caravan aan de auto gekoppeld is en u bijvoorbeeld schade veroorzaakt tijdens het parkeren. Dan wordt de schade vergoed vanuit de WA-verzekering van de auto. Hierdoor kunt u dus no-claim verliezen.

De andere optie is als de caravan losgekoppeld is en u deze gaat verplaatsen op de camping of oprit. Dan wordt de schade betaalt vanuit uw gewone aansprakelijkheidsverzekering. Er is wel een uitzondering. Als u de caravan net heeft losgemaakt van de auto en deze zogenaamd niet ‘veilig in het verkeer tot stilstand gekomen’ is en hij dus nog niet op zijn geplande plek staat. Ook dan valt de schade nog steeds onder de autoverzekering.

Heeft u een caravan met een hoge waarde? Dan is het wel verstandig om deze te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of weerschade. Maar, maak hierin wel de juiste overweging, want voor een caravan met een hagelbestendig dak hoeft u zich bijvoorbeeld niet te verzekeren tegen hagelschade.

Advies? Neem gerust contact met me op.