BLOG april 2018: Samenwonen..

Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Zij maken daarmee een keuze die invloed heeft op hun financiële situatie. Door geen afspraken te maken en vast te leggen, kunnen samenwonenden risico lopen op financiële problemen. Wij willen u graag wijzen op deze risico’s en mogelijk helpen bij het oplossen daarvan.

Ik omschrijf in het kort de financiële risico’s als de partners uit elkaar gaan:

 • Verdeling van het eigen vermogen
  Dan hebben ze allebei recht op hun eigen geld en spullen. Het kan lastig zijn aan te tonen wat van wie is en kan weer leiden tot een ruzie.
 • Recht op partneralimentatie
  Dan hebben ze beide geen recht op partneralimentatie terwijl de vaste lasten vaak wel omhooggaan.
 • Ouderdomspensioen partner
  Dan krijgen ze later niets van het ouderdomspensioen
 • Verdeling koophuis
  Dan kan een van de partners in de woning blijven wonen of het huis wordt verkocht. Als het huis op naam staat van een van de partners, moet de andere partner het huis verlaten. Als deze partner wel heeft bijgedragen aan de betaling van de hypotheek, dan moet hij of zij dit kunnen aantonen om zijn of haar bijdrage terug te krijgen. Hij of zij profiteert niet van een eventuele waardestijging van het huis.
 • Erfgenaam bij overlijden
  Dan is de overblijvende partner volgens de wet geen erfgenaam. De bezittingen en het vermogen van de overledene gaan naar de familie van de overledene dus inclusief de spaarrekeningen, de helft van het koophuis etc.
 • Pensioenpartner bij overlijden
  De nabestaande heeft niet automatisch recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder van de overleden partner. Sommige pensioenuitvoerders stellen namelijk extra voorwaarden bij samenwonende.
 • Gezag kinderen
  De vader heeft niet automatisch het gezag en moet het kind erkennen en het gezag aanvragen bij de rechtbank. Als dit niet gebeurt dan heeft de vader wel een financiële onderhoudsplicht maar beperkte rechten in de zorg voor het kind.

Al met al is het heel belangrijk om je als samenwonende te realiseren wat de risico’s zijn. Wij adviseren deze stellen tenminste om in contact te treden met een notaris om een samenlevingscontract op te laten stellen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.