Zorgverzekering 2016


Verkeerde zorgverzekering scheelt honderden euro’s
Elk jaar opnieuw krijgt iedereen de kans om de juiste zorgverzekering te kiezen. Een hele klus, vinden veel Nederlanders. Maar een verkeerde polis kan honderden euro’s schelen. Ze krijgen niet de zorg vergoed die ze nodig hebben, moeten onverwachts veel bijbetalen of kunnen niet terecht bij de zorgverlener van hun keuze. Daardoor kunnen ze per jaar honderden euro’s teveel betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van patiënten federatie NPCF.

Welke polis

Van de respondenten weet 18% niet wat voor soort basisverzekering ze hebben: een naturaverzekering, een restitutieverzekering of een combinatieverzekering. Naast de verplichte verzekering kunnen Nederlanders aanvullende verzekeringen afsluiten. Maar mensen realiseren zich niet altijd welke zorg vergoed wordt en wat ze precies nodig hebben.

Lijstje maken

Elk jaar kunt u uw verzekering opzeggen. Dat moet voor 1 januari. Het is daarbij aan te raden een lijstje te maken van alle zorg die u denkt nodig te hebben. Bedenk bijvoorbeeld of uw kind een beugel moet, of dat u met een aanhoudende sportblessure naar een fysiotherapeut wilt. Zo kunt u ook nagaan of u aanvullende verzekeringen nodig heeft. Daarnaast kunt u overwegen om naast het verplichte eigen risico ( € 385 in 2016) een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Dit levert een korting op de premie op.

Ons advies is daarom om niet enkel naar de premie te kijken, maar goed na te denken over welke zorg u daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Op basis daarvan kiest u een passende verzekering, en vergelijkt u verschillende aanbieders. Daarnaast zijn keuzevrijheid en risico bereidheid bepalende factoren.