Total loss, waarom en wat nu?

Als u een ongeluk krijgt en uw auto ligt volledig in puin, dan staat u er wellicht niet zo van te kijken dat de schade-expert uw auto total loss verklaart. Valt de schade aanzienlijk mee en krijgt u hetzelfde bericht, dan is dat wellicht een wat verrassendere mededeling. Hoe dan ook, u moet er iets mee.

Wat maakt een auto total loss en hoe zit het dan met de dag- en restwaarde?

Een auto kan technisch of economisch total loss verklaard worden. Er is sprake van technisch total loss wanneer het technisch niet meer mogelijk is om de schade te herstellen. Wanneer een auto om deze reden total loss wordt verklaard kunt u er niet meer mee rijden en moet er afstand gedaan worden van de auto. U heeft alleen recht op de dagwaarde van de auto van vlak voor het ongeluk.

Economisch total loss wil zeggen dat het financieel niet meer verantwoord is om de schade te herstellen. Een reparatie is dus nog wel mogelijk, maar de reparatiekosten zijn hoger dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk minus de restwaarde van de auto. Afhankelijk van de ‘schade’ heeft u de optie om in de auto door te rijden, de auto (deels) te laten repareren, verkoop aan een opkopers of inruilen bij de aanschaf van een nieuwe.

Dag- en restwaarden berekenen

Een onafhankelijke expert stelt vast hoe hoog de schade is. Hij stelt ook de dagwaarde van de auto vast op basis van bijvoorbeeld de leeftijd, kilometerstand en de staat van onderhoud. De restwaarde wordt vastgesteld door diverse opkopers een bod uit te laten brengen op de auto. De opkopers worden overigens wel aangesteld voor de expert.