De spoedeisende hulp; wanneer vergoed, wanneer niet?

De laatste jaren zijn er nogal wat zaken veranderd aangaande de zorgverzekering. Wij krijgen veel vragen over onverwachte bezoekjes aan de spoedeisende hulp. Voor u daarom op een rij hoe dit nou zit.

Spoedeisende hulp via huisarts of ziekenhuis?

Wanneer een spoedgeval niet levensbedreigend is, neem je eerst contact op met de huisarts of de huisartsenpost. Deze worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Ook de kosten van een eventueel daaropvolgend bezoek aan de spoedeisende hulp vallen onder het basispakket. Maar zodra u een bezoek brengt aan het ziekenhuis, moet u hierover wel altijd eerst uw eigen risico betalen. Hoeveel dit is hangt af van het eigen risico dat u nog open hebt staan. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. Let op! Gaat u op eigen houtje naar de spoedeisende hulp terwijl de zorg niet spoedeisend is, dan wordt het ziekenhuisbezoek niet vergoed.

Hoe werkt het in het buitenland?

Een ongelukje op vakantie? Dan is het aan te raden om eerst de alarmlijn van uw zorg- of reisverzekering te bellen. Zij kunnen u verder helpen door de dichtstbijzijnde huisarts of een ziekenhuis op te zoeken. Is daar geen tijd voor en wordt u plots opgenomen in een buitenlands ziekenhuis, stel uw verzekeraar hier dan zo snel mogelijk van op de hoogte.

In het buitenland wordt spoedeisende zorg tot maximaal het Nederlandse tarief vergoed. Wanneer u dus naar een land gaat met dure gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld Canada, dan is het aan te raden om een aanvullende zorg- of reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Wanneer uw uw EHIC pas meeneemt hoeft u, als de arts of het ziekenhuis de pas accepteert, de kosten niet voor te schieten.