Op vakantie? We delen praktische zaken omtrent uw zorgverzekering

Natuurlijk gaan we er allemaal vanuit dat we een top vakantie tegemoet gaan zonder problemen! Maar, niets is zeker. Dus, verzekeren we ons in het dagelijkse leven voor bepaalde risico’s. Zo hebben we ook allemaal een zorgverzekering. Dat is zelfs verplicht. Maar, hoe werkt dat in het buitenland en wat moet u doen als u onverhoopt toch medische kosten maakt?

Wat te doen wanneer u zorg nodig heeft in het buitenland?

Zolang u in Europa blijft kunt u altijd 112 bellen bij een noodgeval. Dit nummer werkt in elk land binnen Europa. Wanneer het geen noodgeval betreft, kunt u contact opnemen met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Het nummer van uw verzekeraar kunt u vinden op uw zorgpas. Voor klanten van ons hebben wij ook een webpagina met alle noodnummers van verzekeraars waar wij mee werken.

TIP: stel uw verzekeraar altijd op de hoogte

Tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis, dokter of aptheek? Stel uw verzekeraar hiervan altijd op de hoogte via de alarmcentrale. Zij kunnen u niet alleen van advies voorzien indien nodig over hoe te handelen, u vertellen waar u terecht kunt, maar ook welke kosten vergoed worden en welke niet. Bovendien maken zij een dossier op van uw situatie wat het declareren bij terugkomst een stuk eenvoudiger maakt.

Vergoeding

Wanneer u op vakantie gaat krijgt u via de basisverzekering dekking voor ziektekosten, maar hier zit wel een beperking aan. Spoedeisende kosten worden bijvoorbeeld vergoed tegen het Nederlandse tarief. Wanneer u dus in een land verblijft waar de kosten hoger zijn dan in Nederland, dan wordt de meerprijs niet vergoed en zult u deze zelf moeten vergoeden. Via de aanvullende verzekering worden deze kosten wel vergoed, afhankelijk van uw pakket. Gaat u niet zo vaak weg, dan kunt u er ook voor kiezen om ziektekosten mee te verzekeren binnen een reisverzekering.

Als laatste tip

Zorg dat u altijd uw zorgpas bij u heeft wanneer u op vakantie gaat! Niet alleen staat hierop het telefoonnummer van de alarmcentrale, maar achterop staan de zogeheten ‘EHIC’ gegevens. Deze kaart heeft u altijd nodig bij spoedeisende hulp in Europa.