Een nieuw jaar betekent goede voornemens én veranderingen

Het nieuwe jaar is zoals ieder jaar hét moment voor het doorvoeren van veranderingen. Veel mensen maken vooral plannen om zaken te veranderen, wat veelal bij goede voornemens blijft, maar de overheid heeft weer een aantal van haar goede voornemens doorgevoerd. Per 1 januari zijn er voor u als ondernemer een aantal zaken die interessant zijn om rekening mee te houden. We zetten er een paar voor u op een rij:

Sociaal ondernemen beloond

Er is een nieuwe vergoeding van kracht voor werkgevers die iemand aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met een beperking of mensen op leeftijd.

Geen belastbaar loon voor DGA’s

Daar waar DGA’s van startende bedrijven zichtzelf verplicht een belastbaar loon moesten uitbetalen, minimaal € 44.000,00, mogen ze zichzelf nu de eerste 3 jaar een minimumloon uitbetalen.

Minimumloon

Werkgevers moeten vanaf 1 januari het volledige minimumloon betalen. Constructies waarbij werkgevers minder dan het hele minimumloon betalen zijn verboden, bijvoorbeeld door maaltijdkosten of verzekeringspremies in te houden op het loon.

Digitale jaarrekening

De jaarrekening mag vanaf volgend jaar digitaal worden ingeleverd bij de Kamer van Koophandel (KvK). ‘Je kan zo nauwelijks meer fouten maken, omdat het programma zaken optelt en aftrekt. Ook verwachten we dat de ondernemer zo minder kosten kwijt is aan het opstellen van zijn jaarrekening’, zegt Hankie van Baasbank, lid van de Raad van de Bestuur van de KvK.

(Bron: BNR)