Marjo aan het woord

Is een autoverzekering zomaar een standaardproduct, of zit er wel degelijk een verschil in de voorwaarden? Wat krijg ik bijvoorbeeld uitbetaald bij totaal verlies of diefstal? Uiteraard is dit enkel van toepassing wanneer u een beperkt of volledig casco dekking heeft afgesloten naast de verplichte WA dekking.

De aanschaf van een auto is in veel gevallen een grote uitgave. Maar waarom dan toch voor een verzekering kiezen die toevallig een paar euro per jaar voordeliger is? En is dit uiteindelijk wel voordeliger?

Iedere maatschappij heeft andere voorwaarden gekoppeld aan hun product. Soms zit er bij totaalverlies vervangend vervoer inbegrepen, maar soms ook weer niet. Bij een aantal maatschappijen is 36 maanden nieuwaarde garantie standaard, bij de ander maar 12 maanden.

  • Wat is de nieuwwaarde van de auto? (enkel voor auto’s tot 1 jaar oud)
    De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om een auto van hetzelfde type met dezelfde opties op het moment van schade opnieuw aan te schaffen.
  • Wat is de aanschafwaarde van de auto? (enkel voor gebruikte auto’s)
    De aanschafwaarde is de waarde op het moment van aanschaf van de auto, volgens de officiële nota van een autobedrijf dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Dan hebben we nog te maken met verschillende BM-ladders. We kennen allemaal de schadevrije jaren die op onze polis staat vermeld. Achter de schermen zijn deze gekoppeld aan een BM-ladder  met bijbehorende korting. Bij een schuldschade val je standaard 5 schadevrije jaren terug. Maar hoeveel trede zijn dit op de ladder, en wat betekend dit voor mijn korting? Dit is enkel terug te vinden in de voorwaarden van de betreffende maatschappij en zijn verre van standaard. Zo zijn er maatschappijen die stoppen bij 75% korting, maar ook die doorgaan tot 85%.

Onze conclusie is dat een autoverzekering zeker niet standaard is. We zouden er nog wel drie artikelen aan kunnen wijden. Neem daarom vooral contact op met een adviseur en staar je niet blind op een lage premie. Ga voor een goed product.