Hans aan het woord

Einde rentevaste periode hypotheek

Van uw hypotheekverstrekker heeft u een brief ontvangen met daarin enkele opties voor een nieuwe rentevaste periode. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht om minimaal drie maanden voor het aflopen van uw rentecontract u hierover te berichten.

Omdat de rentetarieven nog steeds historisch laag staan en nog steeds dalende zijn bij veel banken, lijkt het al snel interessant om de rente opnieuw vast te zetten tegen een periode van 10, 15 of zelfs 20 jaar vast. Is het voorstel dat u ontvangt daadwerkelijk interessant in uw geval?

Een voordeel van een korte rentevaste periode is een lagere rente en voor een langere periode meer zekerheid op lange termijn. Mogelijk kiest u vanwege de lage rente voor zekerheid voor de lange termijn. Maar wat als uw persoonlijke of financiële situatie in de toekomst verandert als gevolg van een relatiebreuk of verhuizing?

In het geval van een relatiebreuk wil een van beide vaak in de woning blijven wonen en de hypotheek herfinancieren. Een lange rentevaste periode kan dan leiden tot een verrassend hoge boeterente. Overweegt u om over een aantal jaren te verhuizen? Mogelijk kunt u het rentecontract dan niet meenemen omdat uw nieuwe woning boven de NHG-grens ligt. Bij een lange rentevaste periode betaalt u dan mogelijk onbewust enkele jaren te veel rente. Voor uw maandlast lijkt een lagere rente natuurlijk aantrekkelijk. Heeft u een hypotheek met een gekoppeld spaarproduct dan kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben voor uw maandlast. Ook zijn de marktwaarde van de woning en de tariefgroep van belang voor het rentepercentage dat een bank aan kan bieden.

Het einde van uw rentevaste periode is een perfect moment om uw hypotheek eens onder de loep te nemen. U kunt dan zonder een boete te betalen oversluiten naar een andere geldverstrekker. EverCare is hierin volledig onafhankelijk en kan dan ook zo’n 28 labels aanbieden als het gaat om hypotheken. Wij zijn dan ook volledig op de hoogte van alles wat er speelt en denken graag vrijblijvend met u mee. Natuurlijk rekening houdend met uw persoonlijke situatie en wensen.

Heeft u vragen op het gebied van hypotheken of onze andere dienstverlening? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!