Bram aan het woord

Wij zijn ons er maar al te goed bewust van dat je een verzekering sluit om onverwacht hoge kosten bij een schade te voorkomen. Toch kost een schade vaak veel tijd, energie, eigen risico en gaat het soms zelfs ten koste van uw eigen gezondheid. Kortom, je wordt er nooit beter van. Dus, je kunt schade beter voorkomen dan genezen!

Brand
Wist je dat één van de meest voorkomende vormen van schade brand is? Jaarlijks komen er zelfs gemiddeld 45 mensen door brand in huis om het leven. Vaak niet eens door de vlammen maar door de rook. Hieronder geven wij een aantal tips om brand, en schades door brand te voorkomen.

Om een brand snel op te merken is een rookmelden aan te raden. Hang deze, vaak meerderen, op in de vluchtroute en op de kinderkamers. Een kind is bij het vluchten namelijk vaak afhankelijk van de ouders. Zoals hierboven aangegeven overlijden veel mensen door het inademen van de rook. Het is daarom zaak deze snel op te merken.

Kortsluiting is een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van een brand. Apparaten die op stand-by staan, een tosti-ijzer die door blijft grillen maar ook stof in de achterkant van de wasdroger kan kortsluiting veroorzaken. Zorg daarom dat deze elektrische apparaten schoon blijven, uitgezet worden en laat ook de kabel van een verlengsnoer vrij liggen.

Is een blusdeken nu wel of niet geschikt om een brand te doven? Dat hangt van de situatie af maar in veel gevallen wel. Om bijvoorbeeld een brandende frituurpan te doven is deze zeker geschikt. Wanneer we een frietpan met water gaan blussen, zal er namelijk een enorme steekvlam ontstaan met alle gevolgen van dien. Let er wel op dat het een goed blusdeken is, sommige dekens vliegen namelijk zelf in brand. Meer informatie over een goede blusdeken staat op www.frituurbrand.nl.

Kleine brandjes zijn goed zelf te blussen. Het is wel belangrijk daarvoor de juiste brandblusser in huis te hebben. Ze zijn niet allemaal geschikt om bijvoorbeeld elektrische apparaten te blussen of vloeistoffen. Daarnaast is het belangrijk de houdbaarheid van de blussers tijdig te controleren of te laten controleren. Laat je hiervoor adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.