BLOG September 2017: Woning kopen met ontbindende voorwaarden, LET OP!!

De woningmarkt is volop in beweging. Er worden veel woningen verkocht. De vraag neemt toe en het aanbod neemt af. Zo wordt de markt oververhit.

Bij de aankoop moet je waakzaam zijn. Allereerst is er de makelaar die 6 weken wil hanteren en daarna de bank of hypotheekadviseur die aangeeft het allemaal makkelijk binnen 6 weken te kunnen regelen. Iedereen die aangeeft dat het allemaal eenvoudig te regelen is binnen 6 weken, overdrijft lichtelijk. Een hypotheek binnen een week kun je vergeten.

In het verleden was 6 weken haalbaar. Echter, in de huidige situatie waarbij veel banken achterstanden hebben niet meer. De banken hebben allemaal een andere manier van verwerken. Een compleet dossier wordt gemiddeld 5 werkdagen later pas opgepakt en beoordeeld. Als er dan iets niet klopt, en dat is vaak het geval (de banken gedragen zich als Sherlock Holmes en bekijken alles met een loep), wordt na het aanleveren wederom de 5 dagen regel gehanteerd. Op deze manier ben je dus zomaar alweer 10 dagen, oftewel 2 weken, verder. Er zijn zelfs banken die dossiers zelfs pas 20 werkdagen na inlevering oppakken. Dan ben je dus al vier weken verder en ben je eigenlijk nog nergens.

En, dan hebben we het nog even niet over de tijd die het kost om de documenten die een bank nodig heeft allereerst te verzamelen. Daar gaat vaak ook wel even overheen. Zo heb je een taxatierapport nodig, werkgeversverklaring etc. Allemaal documenten die je niet zómaar op de plank hebt liggen.

Bij de aankoop moet je waakzaam zijn. Op de termijn die een makelaar stelt en daarna ook de bank of hypotheekadviseur. Iedereen die aangeeft dat het allemaal gemakkelijk te regelen valt binnen zes weken, overdrijft lichtelijk. Het kán, maar dan moet iedereen op scherp gezet worden en zijn afspraken nakomen.

Mijn advies zou zijn: ga altijd voor 8 weken voor ontbindende voorwaarden. Dat scheelt je een hoop ellende. Het is altijd lullig om achteraf naar de verkoper een bericht te moeten sturen met de vraag om de ontbindende voorwaarden te verlengen. Dan ben je als koper enorm zenuwachtig en begint nu ook de verkoper te twijfelen of je de hypotheek wel geregeld krijgt, terwijl hij waarschijnlijk zelf al een nieuw huis heeft gekocht. Allemaal negatieve energie voor beide partijen. Voorkom dat!