BLOG mei 2017 – Lees de kleine lettertjes goed voordat je de hypotheek lang vastzet.

Wie de hypotheekrente 20 of 30 jaar vast laat zetten kan daar zelden de hele periode van profiteren. Wij vragen ook altijd of de klanten daar twintig of dertig jaar blijven wonen. Zeker bij starters is dat in 80% van de gevallen niet zo. Toch proberen banken en verzekeraars de klanten over te halen de rente zo lang vast te zetten. Het argument dat de rente nog steeds historisch laag is, wordt dan als reden genoemd.

In de praktijk kan een lage rente weleens minder gunstig uitvallen. Bij verhuizing, dit doen de mensen gemiddeld om de 7 jaar, blijken banken en verzekeraars de kleine lettertjes te hanteren waardoor die ‘garantie’ op de vaste rente komt te vervallen. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen over 7 jaar na het afsluiten van de hypotheek, heb je veel meer rente betaald dan wanneer je de hypotheek 10 jaar had vastgezet omdat bij een aantal banken en verzekeraars de 30 jaar rente niet mee te nemen is.

Beter is, om het verschil in rente tussen 30 jaar en 10 jaar te sparen op een daarvoor geschikte rekening. Dan om over 10 jaar het saldo te gebruiken om af te lossen.

Wederom een kritisch note naar banken en verzekeraars. Deze laten de klanten geloven dat zij hun hypotheekrente kunnen meenemen bij verhuizing, maar in de praktijk is het een loze belofte. De Vereniging Eigen Huis geeft aan diverse voorbeelden te hebben van klanten die hun lage rente verliezen en dus bedrogen uitkomen. Waarom springt de Overheid hier niet in om de banken en verzekeraars te verplichten de kleine lettertjes te vergroten of VET te laten drukken?