BLOG april 2017 – Pensioenstelsel gebaseerd op NL van 40 jaar geleden

We hebben een schitterend stelsel, maar het is ook een beetje gebaseerd op hoe Nederland 30 tot 40 jaar geleden was. Ons land is de afgelopen jaren enorm veranderd. We leven langer en de arbeidsmarkt ziet er anders uit – denk aan de opkomst van de zzp-ers. Dat maakt het nodig om te kijken hoe ons pensioenstelsel langer houdbaar, transparanter en persoonlijker kan worden.

Een persoonlijk pensioenvermogen is een oplossing. Een belangrijk onderdeel daarvan is meer keuzevrijheid, waarbij persoonlijke keuzes gemaakt kunnen worden op basis van kennis en inzicht. Zo zou iemand bijvoorbeeld een deel van de pensioengelden kunnen gebruiken voor aflossing van de hypotheek. Echter het pensioenbewustzijn is bedroevend laag omdat we zelf vaak geen enkel idee hebben wat we inleggen en opbouwen en/of wat onze mogelijkheden zijn.

We weten allemaal wat de woekerpolis affaire teweeg heeft gebracht. Verzekeraars hielden teveel kosten in rekening en de verzekeringsnemers hadden hier geen grip op en wisten al helemaal niet wat de ingelegde gelden zouden opleveren.

Dit onderzoek moesten ze ook maar eens bij de pensioenfondsen houden. De gebouwen blinken als een spiegel en zijn nog net niet met goud bekleed. Omdat de meeste werknemers verplicht zijn deel te nemen aan het bedrijfspensioenfonds hebben ze geen keuze. Ze weten ook niet wat er wordt geïnvesteerd van hetgeen ze maandelijks inleggen. De kosten van deze fondsen moesten maar eens blootgelegd worden en ik weet zeker dat iedereen daarvan schrikt. In alle sectoren van het bedrijfsleven is gesneden in het personeel, van de pensioenfondsen hoor je niets. De pensioenfondsen verschuilen zich achter de lage rente en dat daardoor de premies stijgen. Ik denk dat als ze een keer moeten snoeien in het personele bestand en aan kosten reducering gaan doen een groot deel van dat probleem is opgelost.

Verzekeraars zijn op de vingers getikt, nu is het de beurt aan de pensioenfondsen. De monopolie positie moest maar eens onder het licht worden gehouden. De verplichting deel te nemen aan iets waar je geen vinger achter krijgt of inzage in hebt moet verdwijnen. Je wilt toch ten alle tijden weten wat er met je geld gebeurt?