BLOG juni 2017: Overheid, doe iets aan de rentepercentages op Particuliere kredieten

Veel particulieren hebben en krediet bij een bank, creditcard, online warenhuis en vanaf 1 mei zelfs bij de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon. Gemakkelijk te kopen op afbetaling is vaak de reden van het aangaan van een krediet. Dit fenomeen zorgt er nog steeds voor dat er vele huishoudens in de problemen raken. Het opstapelen van leningen zorgt voor een enorme maandelijkse last. Dat het allemaal nog steeds zo makkelijk gaat vind ik zorgelijk.

Naast de aangeboden mogelijkheden door diverse aanbieders zijn de rentepercentages belachelijk hoog en zien wij nog steeds percentages van 12% of zelfs meer. Bij de banken is het zelfs zo, dat als je het krediet van de bank omzet naar een nieuw krediet bij dezelfde bank, je een rentevoordeel pakt van 5% of meer. Dat noemen ze oversluiten. Banken zijn namelijk niet actief in het attenderen van klanten over de mogelijkheden om over te sluiten. Hypotheken worden overgesloten wegens de huidige lage rentestand, bij kredietverstrekkers gebeurd dat nauwelijks maar daar is wel erg veel te winnen. Als je een krediet hebt van € 15.000 praat je toch over een besparing van 5% x € 15.000 = € 750 per jaar. Dat geld kun je weer gebruiken om sneller af te lossen.

Overheid, sta eens op en laat het niet zover komen
Bij het verstrekken van een krediet moeten we allemaal waarschuwen: “Geld lenen kost geld”. Echter, de rentepercentages die ze vragen worden niet gecontroleerd. Daar moeten jullie paal naar perk stellen, anders gaan we weer ten onder aan ‘over verstrekking’ en huishoudens die failliet gaan.

Regelmatig verschijnen er artikelen in de pers dat steeds meer huishoudens het financieel moeilijk hebben. De oorzaak heb ik hierboven omschreven.