BKR; Wat is het en wat voor gevolgen heeft het voor u?

Heel veel mensen hebben tegenwoordig een BKR-registratie, soms zelfs zonder dat ze zich er zelf bewust van zijn. Zolang de registratie positief is is er niets aan de hand. Echter, kan een negatieve registratie bij de meest gangbare overeenkomsten nadelige gevolgen voor u opleveren en kan het zelfs betekenen dat u bepaalde overeenkomsten niet aan kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een creditcard, het kopen van een huis of het leasen van een auto. Wij komen dit veel tegen bij onze klanten. Vandaar dan ook dat we u graag wat meer uitleg geven. Wat is een BKR-registratie nu precies, wanneer gaat hij van positief naar negatief en wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?

Wat is een BKR-registratie?

Wanneer u een lening afsluit, is de kredietverstrekker áltijd verplicht om dit te melden bij Stichting Bureau Krediet Registratie, tenzij het een hypotheek betreft. Dat is de enige uitzondering op de regel, zolang u uw betalingsverplichting nakomt. Met een registratie bent u bekend in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Op het moment van aanmelden is dit meestal nog een positieve registratie en is er nog niet zoveel aan de hand. Wanneer u ook altijd op tijd betaald blijft dit zo. Echter, wanneer u niet op tijd betaald en dit enige tijd aanhoudt kan een kredietverstrekker, na een vooraankondiging richting u, een achterstandsmelding doen bij BKR. Op dat moment heeft u een negatieve registratie en dat kan gevolgen hebben voor het aangaan van nieuwe overeenkomsten.

Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?

Kredietregistratie is in het leven geroepen om te helpen voorkomen dat consumenten te veel geld lenen en daardoor in de financiële problemen komen. Hoewel het dus wellicht voelt als een belemmering is het een manier waarop de staat zowel u, als uw leverancier, probeert te beschermen. Organisaties die aangesloten zijn bij BKR, zoals banken, hypotheekverstrekkers en leasemaatschappijen, raadplegen de gegevens in het Kredietinformatiesysteem om te verifiëren of het verantwoord is om u een krediet te verstrekken. Aan de hand van bijvoorbeeld langdurige verplichtingen, kunnen zij inschatten of u het krediet dat u aanvraagt wel kunt dragen. Wanneer u echter een negatieve registratie heeft, bestaat een grote kans dat ze alleen op basis daarvan al besluiten om u geen krediet te verstrekken.

Een voorbeeld wat wij veel tegenkomen:

Steeds meer particulieren kiezen voor een private leaseconstructie. Handig, want dan kunt u kosten spreiden en toch een nieuwe auto rijden. Echter, hebben mensen vaak maar half in de gaten wat voor gevolgen dit kan hebben. U gaat namelijk een maandelijkse betalingsverplichting aan met uw leasebedrijf. Dat betekent dat, ondanks dat het nog geen negatieve registratie is, een percentage daarvan wordt meegenomen in uw inkomens-lastenberekening bij de aanvraag van een nieuwe lening of bijvoorbeeld een hypotheek. Hiermee wordt bepaald welk deel van uw maandelijkse inkomen u over heeft om de nieuwe lening of hypotheek te kunnen betalen. Kortom, wanneer u een lease heeft op uw auto zal bijvoorbeeld de hypotheek die u kunt krijgen lager uitvallen dan wanneer u geen leasecontract heeft.

Conclusie

Een BKR-registratie is niet per definitie slecht, maar zegt wel iets over uw draagkracht en kan gevolgen hebben op de hoogte van een nieuwe lening of de hypotheek. Wanneer u een betalingsachterstand oploopt, kan deze gemeld worden en kan dit betekenen dat u een negatieve registratie krijgt. Dit kan als gevolg hebben dat u helemaal geen leningen meer kunt krijgen, dus ook niet in de vorm van bijvoorbeeld een creditcard of hypotheek.