Ben u bewust van de gevolgen van private lease

Het is hot en happening, private lease als een manier om een nieuwe auto te financieren. Hoewel wij best wel snappen dat het aantrekkelijk is om op deze manier snel en betaalbaar een nieuwe wagen te gaan rijden, zijn er ook gevolgen waarvan wij merken dat zeker jonge mensen deze niet overzien. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat een private leasecontract wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet registratie (BKR), 65% van het leasebedrag wordt geregistreerd als lening en 35% wordt geregistreerd als servicebedrag voor onderhoud en afschrijving.

Hypotheek daalt

Dat heeft gevolgen voor toekomstige financieringen, zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Een hypotheekverstrekker kijkt niet naar de totale schuld, maar wel naar het maandelijkse aflossingsbedrag. Hoe hoger dit is, hoe minder aflossingscapaciteit u heeft voor een hypotheek is de beredenering. Het totaalbedrag wat u kunt lenen voor uw huis kan daardoor echt aanzienlijk dalen.

Waarom is dit zo?

De Nederlandse Vereniging van Banken tracht op deze manier consumenten te beschermen voor overkreditering. Ze zien een private leasecontract als een risicofactor die anders is dan een gewone lening. Het is namelijk niet aflosbaar, maar een contract voor (in de meeste gevallen) vier jaar waar u enkel onderuit kunt als u een fixe boete betaald.