Auto huren op vakantie? Weet wat u “koopt”

Auto huren op vakantie? Weet wat u “koopt”

Autoverzekeringen zijn voor veel autoverhuurbedrijven de slagroom op de taart. Het is namelijk voor hen ongeveer de meest gemakkelijke manier om extra geld te verdienen aan de verhuur van een auto. Als u oververhit en vermoeid aan de balie komt bent u het ultieme doelwit om van alles aangesmeerd te krijgen wat u eigenlijk niet nodig hebt. Tientallen vragen worden op u afgevuurd en als Nederlander, gewend om risico’s tot een minimum te beperken, denk u: “Doe maar”. Bovendien wilt u starten met het leuke gedeelte van de vakantie en vooral niet meer teveel nadenken over wat er kan gebeuren om dit te verpesten.

Maar is het slim?

Nee, is het korte antwoord. Voor alles wat u niet vooraf maar aan de balie van het verhuurbedrijf regelt, betaal u bijna altijd de hoofdprijs. En zo wordt een auto huren uiteindelijk toch een hele dure grap. Maar wat moet u dan doen om voor een redelijke prijs en zonder onnodige extra’s een auto te huren?

De belangrijkste regel: voorkom dat u bij het afhalen van uw auto nog beslissingen moet nemen. Bedenk altijd vooraf of u een navigatiesysteem of een kinderzitje nodig hebt. En zo ja, of u het niet beter mee kunt nemen (kinderzitjes mogen vaak mee het vliegtuig in, check het wel even bij de luchtvaartmaatschappij). Denk ook thuis al na over hoe u verzekerd wilt zijn. Zo kunt u voorkomen dat u voor dure onaangename verrassingen komt te staan.

Doolhof aan verzekeringen

Maar hoe zit het eigenlijk precies met al die verzekeringen? Wat is standaard verzekerd en wat is verstandig om bij te verzekeren? Bij elke huurauto is een standaard WA-verzekering bijna altijd bij de auto inbegrepen, want dat is in de meeste landen wettelijk verplicht. Alleen kan de wettelijke minimumdekking nogal verschillen per land. In Nederland is het vijf miljoen euro, wat echt wel voldoende is. Maar in de VS is het 1 miljoen dollar. Als daar iemand door jouw schuld invalide wordt, heeft ueen probleem. Dus let goed op wat de minimumdekking is.

Afkortingen en kleine lettertjes

De verzekeringen die verhuurders u aan de balie aanbieden, ook op het gebied van aansprakelijkheid (liability), komen dus meestal boven op de standaardverzekering. Het hangt van de plaatselijke regels af of bijverzekeren (echt) noodzakelijk is. Maar aansprakelijkheid is maar één van de vele verzekeringen waarmee de verhuurbedrijven u om de oren slaan.

Hieronder een lijst met veelgebruikte termen die autoverhuurbedrijven gebruiken voor additionele verzekeringen, welke schade ze dekken en wanneer het zinnig is ze af te sluiten.

 • Third Party Insurance (TPI):

  Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). In de meeste landen verplicht. Soms met voldoende dekking zoals in Nederland, maar vaak is het standaardbedrag te laag, zoals in de Verenigde Staten en Griekenland. In een dergelijk geval is bijverzekeren een optie (zie hieronder bij ALI).

 • Collision Damage Waver (CDW):

  een schadeverzekering, ofwel cascoverzekering waarbij schade aan de huurauto verzekerd is. Het gaat dan vaak om het verlagen van het eigen risico bij schade na een aanrijding. Meestal bent u zonder CDW een fors bedrag kwijt. Het gaat dan om duizenden euro’s. Soms bent u zonder CDW zelfs aansprakelijk voor de hele auto.

 • Super Collision Damage Waver (SCDW):

  precies hetzelfde als bovenstaande verzekering, maar dan helemaal zonder eigen risico.

 • Loss Damage Waiver (LDW):

  verzekert u behalve tegen schade tijdens het rijden ook tegen diefstal en vandalisme, of beperkt het eigen risico voor diefstal dat maar deels door de cascoverzekering wordt gedekt.

 • Personal Accident Insurance:

  inzittendenverzekering waarbij u na een ongeluk een bedrag uitgekeerd krijgt voor medische onkosten of bij overlijden voor zowel de bestuurder als de passagiers. Of dit nuttig is, hangt af van de standaard WA-dekking en wie met u meerijdt.

 • Additional Liability Insurance (ALI):

  aanvullende wettelijke aansprakelijkheid. Een aanvullende verzekering die extra schade dekt die u bij iemand anders veroorzaakt.

 • Personal Effects Protection:

  een verzekering voor de spullen in u auto. Redelijk overbodig, want vaak al via uw reisverzekering verzekerd.

 • Theft Protection (TP): diefstalverzekering.

Veel afkortingen dus, en bovenstaande lijst is niet eens volledig. Soms heet de verzekering anders, of worden bepaalde zaken — denk aan banden, dak en ruiten — uitgesloten. Voor die uitgesloten zaken kunt u dan vaak weer een extra polis afsluiten.

Wat is verstandig?

Huurauto’s zijn vaak nieuw en de meeste mensen zullen niet het risico willen nemen dat ze een fors deel, of zelfs de gehele auto moeten vergoeden na een ongeluk. Wie zelf een nieuwe auto koopt, kiest meestal ook voor volledig casco.

Bron: www.z24.nl