Als ondernemer pensioen in eigen beheer? Let op!

Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u een regeling waarmee u pensioen opbouwt in eigen beheer? Dan willen we u graag attent maken op een recente ontwikkeling waar u mee geconfronteerd gaat worden. Op 1 juli jongstleden heeft Dhr. Wiebes namelijk besloten dat het ‘pensioen in eigen beheer’ per 2017 wordt afgeschaft. Wat betekent dit dan als u uw pensioen op dit moment wel in eigen beheer aan het opbouwen bent? In een notendop de opties:

  • U kunt uw pensioen in eigen beheer afstempelen tot de fiscale waarde
  • Van 2017 t/m 2019 kunt u uw pensioen in eigen beheer fiscaal voordelig afkopen, hiervoor gelden stimuleringsregelingen
  • Indien afkopen niet mogelijk of wenselijk is, dan kunt u kiezen voor een spaarvariant

Als u kiest voor de eerste optie dan krijgt u mogelijk weer de ruimte om dividenduitkeringen te doen of om aandelenkapitaal terug te betalen. Houd er rekening mee dat deze keuze alleen gevolgen heeft voor het commerciële resultaat. De fiscale verplichting blijft in dit geval van kracht.

Wanneer u kiest voor de tweede optie, dan bent u loon- en inkomstenbelasting verschuldigd. Die belasting is wel aanzienlijk minder door de belastingvrijstelling. Wanneer de pensioenverplichting het ondernemingsvermogen echter niet kan verlaten en u de loon- en inkomstenbelasting niet uit eigen middelen kunt voldoen, dan is de spaarvariant wellicht voor u een betere optie.

Wilt u meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp en/of hulp bij het maken van een keuze? U kunt ten alle tijden vrijblijvend contact met ons opnemen.